0
0,0 calificativ
0 din 5 stele (pe baza a 0 recenzii)
Excelent0%
Foarte bine0%
Mediu0%
Slab0%
Îngrozitor0%

 

Ce spun alții

Nu există încă nicio recenzie. Fii primul!

 

Lupta cu kilogramele este o provocare încă de dinainte de distanțarea fizică și va rămâne o preocupare pentru noi toți mult timp, cât timp mâncarea și alimentația sunt aspecte de bază în comportamentul nostru cotidian și mai mult decât atât, premisele stării noastre de sănătate, în sens pozitiv sau negativ. Iată în continuare 10 sfaturi utile în prevenirea și combaterea excesului ponderal care afectează un segment din ce în ce mai mare al populației:

  1. Mănâncă mai rar, păstrând cel puțin 4-5 ore pauză între mese

Asigură-te că pauzele dintre mesele tale sunt suficient de lungi ca să dai organismului răgazul de a consuma din excesul deja existent – zahărul din sânge, din rezerve sau chiar țesut adipos. Dacă în prezent mănânci foarte des, rupe cercul vicios și mărește treptat distanța dintre mese.

  1. Elimină zahărul

Eliminarea zahărului ca atare din alimentație se face treptat, încet și sigur. Cu cât vom consuma mai puțin și mai rar zahăr sau alimente dulci, cu atât vom simți mai puțin nevoia de dulce. Dependența de dulce sau zahăr este asemenea celei de droguri, tutun sau alcool și comparabil de greu de gestionat.

  1. Mănâncă alimente de bază

Evită mâncărurile care conțin multe ingrediente! Caută să consumi alimente simple, făcute după rețeta originală, cu conținut normal de grăsime. Alimentele ”light” sunt de evitat sau lactatele cu foarte puțină grăsime comparabil cu rețeta clasică. Felurile de mâncare care conțin două surse de proteină sau mai multe se vor digera greu și ineficient supunând tubul digestiv și glandelor anexe unor eforturi suplimentare, inutile și chiar dăunătoare. Un pseudo-aliment de care clar trebuie să ne ferim este margarina, un produs de origine vegetală, dar care este obținut în final prin modificarea structurii chimice a uleiurilor prin fierberea acestora. 

  1. Bea multă apă

Ține cont că necesarul zilnic de apă este de 35 ml per kilogram de greutate corporală. Apa consumată între mese va ține sub control și senzația de foame pentru a putea distanța mai ușor mesele pe parcursul zilei. Dacă în prezent consumi o cantitate mică de apă zilnic comparativ cu necesarul stabilit, crește treptat, zilnic, această cantitate. 

  1. Fă mișcare

Știința a demonstrat că pentru a slăbi este suficient să respectăm o anumită conduită alimentară. Cu toate acestea, a face mișcare este ideal în orice conjunctură, cu singura condiție să fie corect dozată și chiar sub supravegherea unui specialist în domeniu. Exercițiul fizic executat corect din toate punctele de vedere va aduce numai beneficii începând cu activarea metabolismului, inducerea unei stări de bine și îmbunătățirea stării generale de sănătate.   

  1. Dormi  

Dacă vrei să slăbești trebuie să dormi suficient și să adormi înainte de miezul nopții. Un somn bun este cel care durează 7-8 ore și într-o încăpere cât mai întunecată. Da, orice sursă de lumină va inhiba secreția de melatonină, hormonul care induce somnul. Acesta este inhibat și de insulină. Așadar, evită să închei cina la mai târziu de orele 21 și nu consuma alimente foarte dulci la această masă.

  1. Ieși în aer liber și aerisește bine încăperile 

Există o legătură între rata de ardere a grăsimilor în metabolism și capacitatea de absorbție și transport a oxigenului până la nivel celular. Deci, mișcarea în aer liber și aerisirea periodică și făcută cât mai des a încăperilor în care vă desfășurați activitatea, vor ajuta procesul de scădere în greutate. Pentru o și mai mare eficiență, se recomandă efectuarea periodică a unor exerciții de respirație.

  1. Evită sucurile și alcoolul

Toate lichidele pe care le consumăm în afara apei conțin calorii și cresc glicemia. Acești doi factori sunt direct implicați în acumularea de kilograme și mai ales de țesut adipos. Totuși, un compromis acceptabil ar fi să consumăm ceaiuri și cafea cât mai simple, amare, neîndulcite, fără lămâie, miere sau alți îndulcitori, în loc de sucuri sau alcool și în anumite limite cantitative.

  1. Mănâncă suficientă proteină

Aportul de proteină este foarte important pentru menținerea masei musculare, principalul motor al organismului responsabil de consumul de energie. Acesta trebuie să fie proporțional cu gradul de activitate fizică și greutatea corporală. Căutați să consumați proteine de calitate din cât mai multe surse, atât de origine animală cât și vegetală. Organizați-vă mesele în așa fel încât la fiecare să aveți în farfurie, în afara de legume și/sau salată, una dintre următoarele: ouă, lactate, pește, fructe de mare, carne de vită, oaie, porc, pui, curcan, semințe de floarea soarelui, dovleac, quinoa, soia, năut, alune, nuci, caju, migdale, ciuperci pleurotus, etc.

  1. Consumă mese echilibrate 

Pentru a rupe cercul vicios al foamei întreținut de mâncatul des și dulce este bine să servim mese complete. Acestea înseamnă mese care să cuprindă o sursă de proteină de calitate, legume sau salată chiar mai mult decât proteina cantitativ și o lingură de ulei sau grăsime sănătoasă. Asemenea grăsime înseamnă ulei de pește, unt, avocado precum și uleiuri vegetale extravirgine precum ulei de măsline, in sau rapiță.