Există un experiment ştiinţific cu o broască stând într-un vas cu apă pe aragaz. Dacă ar fi aruncată într-un vas cu apă clocotită, broasca ar simţi cu siguranţă temperatura foarte ridicată și ar încerca să scape. Dar atunci când este plasată într-un vas care se apropie încet de fierbere, broasca nu sesizează temperatura ridicată până când apa nu a ajuns deja insuportabilă – moment în care este prea târziu ca acesta să poată supraviețui.

Atunci când continuăm, zi de zi, săptamână de săptamână, să „ardem lumânarea la ambele capete” până când ajungem la epuizare fizică și emoțională, la fel ca lumânarea în sine, riscăm să ne ardem şi noi.

În mod cert ați experimentat, la un moment dat, o acceptare lentă a presiunilor din jurul vostru, până când totul este „mult prea mult” și abia mai puteți face față!

Dacă da, nu sunteţi singur. Sute de milioane de oameni au înregistrat suferințe psihice grave în ultimii ani. Tot mai mulți adulţi suferă de stres, anxietate și depresie, fapt descoperit în cadrul mai multor studii efectuate mai ales în zona de Nord a continentului American.

Așadar, ar fi bine dacă am putea observa semnalele de fierbere din timp și chiar am putea să scădem temperatura!

Este din ce în ce mai clar că stresul s-a constituit într-una dintre cele mai grave probleme de sănătate ale prezentului și mai mult, a devenit o epidemie la nivel mondial. Tocmai de aceea este momentul să începem să folosim şi să perfecționăm toate instrumentele pe care le putem folosi în tratarea stresului.

Stresul  la locul de muncă
Fie că este vorba de un program prelungit, de apropierea unor termene imposibile, de colegi solicitanţi sau de șefi care nu vă apreciează, stresul la locul de muncă este ceva cu care mulți oameni sunt familiarizați.

Conform definiției Organizației Mondiale a Sănătății, stresul psiho-social legat de locul de muncă sau de muncă în sine “este răspunsul pe care oamenii îl pot avea atunci când sunt solicitați și presați de task-uri care sunt peste nivelul cunoștințelor și abilităților acestora și care le provoacă capacitatea de a face față.” (Leka, Griffiths, & Cox, 2003)

Din păcate, efectele stresului generat de locul de muncă nu ramân doar la birou. Acestea ne urmăresc şi se pot răsfrânge în relațiile noastre personale, în viața de familie și în ceea ce privește productivitatea noastră în general.

Răspândirea stresului în funcţie de locul de muncă
Se pare că cele mai stresante locuri de muncă din ultimii ani, au fost cele care se referă la personalul militar, pompieri, piloți aerieni și ofițeri de poliție. Locurile de muncă cel mai puțin stresante se pare că sunt cele care presupun unele investigații medicale cum ar fi sonografia medicală de diagnostic, coaforul, audiologia și jobul profesorilor universitari.

În timp ce unele locuri de muncă sunt, fără îndoială, mai stresante decât altele, următorul fapt este cât se poate de evident – toate locurile de muncă sunt predispuse la un anumit grad de stres.